17 June 2011

bertunang ?

Pernah tak korang terluah atau meluahkan sesuatu pada seseorang perempuan atau lelaki , tapi perkara ni selalu gak di ucap oleh lelaki masa tgh couple gitu . nak tahu lebih jelas , korang baca dulu post aku ni .


"Percaya atau x, kita boleh bertunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? 

Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku: 

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut. 

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut. 

Situasi yang dianggap pinangan: 

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku" 

"Kahwinlah dengan kita bila2" 

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang. 

Contoh: 

"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah" 

Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang. 

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram. 

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang. 

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang. 

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu *****(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.
 

haa sekarang mcm mane ? ade rasa yang korang ni dah bertunang . jaga-jaga , kalau dah bertunang , korang dah jadi milik lelaki / perempuan tu but aku rasa lelaki je yang salu kata cm ni . giler la pompuan ak luahkan dulu . aku sendiri tak pasti la aku pon termasuk ke tak sebab ada dak laki ni pernah kata "kalau kite kahwin nnty kite bla bla bla" haa cm tu la tapi rasa tak kot kan kan . jangan lah jadi macamm tak nak aku haha


Thanks for reading, enjoy , feel free to drop your comment and follow me :)

No comments: